U bent hier: Home / Toekomstige studenten

Chemie of biochemie studeren?

Ben jij geboeid door de wereld van atomen en (bio)moleculen? Studeer dan chemie of biochemie-biotechnologie te Leuven, want zonder chemie of biochemie geen leven...

Chemie is overal. Terwijl je dit leest, spelen er zich in je lichaam belangrijke processen af waarbij chemische reacties gebeuren. Niet alleen in de natuur, maar ook in het dagelijkse leven zit chemie er altijd wel voor iets tussen. Al die doordeweekse producten zijn het resultaat van chemische kennis en toepassingen. Chemici dringen immers door in de geheimen van de moleculaire wereld. Met deze kennis ontwerpen ze nieuwe stoffen die recycleerbaar, meer milieuvriendelijk en energiebesparend zijn. In de opleiding biochemie-biotechnologie bestudeer je de structuur, de reacties en de functie van biomoleculen, de structuur van de cel, de processen die er plaatsgrijpen, de celcyclus, de integratie tot organen en organismen. Je leert de technieken beheersen die nodig zijn om biomoleculen te produceren, te analyseren en te manipuleren. De opleiding sluit onmiddellijk aan bij de meest recente ontwikkelingen in de bio-informatica, de computer modellering en de genoom- en proteoomanalyse.

Chemici aan het woord

Een doctoraatsstudente Een bedrijfsleider Een lerares
depotter scheers AnDhoore
De charme van chemie...
Wanneer je iemand vertelt dat je chemie studeert, krijg je 9 kansen op 10 een vreemde blik. Heel veel mensen denken onmiddellijk aan die 'vuile fabrieken' en staan er niet bij stil dat werkelijk alles rondom ons chemie is.
Lees verder...
Met een rechtstreekse tewerkstelling van 91.700 medewerkers en een omzet van om en bij de 50 miljard euro is een klein land als België een speler van wereldformaat in de chemie en life sciences. Na Houston, vormt de Antwerpse haven immers de grootste chemiecluster in de wereld. Elf van de top-15 chemiebedrijven hebben een productievestiging in ons land. Lees verder... Laat één ding zeker zijn: chemie studeren om later les te geven is een aanrader!  Onderwijs is een boeiende loopbaan.  Je doet de dingen waar je zelf in gelooft, wat je fascineert en waar je zelf plezier uit haalt. Natuurlijk volg je een leerplan, maar hoe je de doelen bereikt is volledig jouw keuze.
Lees verder...

Waarom Leuven?

cheer

De KU Leuven vindt een hechte band tussen onderwijs en onderzoek (met recent geopende 'state of the art' onderzoeksfaciliteiten) zeer belangrijk. We zijn dan ook terecht fier dat het departement chemie tot de Excellence-groep van de CHE-ranking 2010 behoort. Lees hier meer...

Maar er zijn nog heel wat meer redenen om chemie of biochemie te Leuven te studeren
Ontdek ze hier!

Wat na de studies?

Benieuwd waar je zoal aan de slag kunt met een diploma als (bio)chemicus? Bekijk onze beroepenfiches en de alumniprofielen chemie en biochemie.

Je twijfelt aan je voorkennis?

Als je uit een studierichting komt waarin chemie niet zo uitgebreid aan bod kwam of wanneer je je kennis wil opfrissen, kan het nuttig zijn dat je een zomercursus chemie volgt. Hierin kun je (opnieuw) kennismaken met een aantal belangrijke chemische begrippen. De zomercursus chemie bestaat uit verschillende modules waarin zowel theorie als oefeningen aan bod komen. Vooraf kan je deelnemen aan de ijkingstoets. Het resultaat hiervan geeft je een idee van je voorkennis en geeft advies over deelname aan de zomercursus chemie. Kan je niet deelnemen aan de ijkingstoets, dan kan je een zelftest doorlopen die onderzoekt met welke onderwerpen je niet zo vertrouwd bent, zodat daaraan extra aandacht kan besteed worden. Deze zomercursus chemie is een gezamenlijk initiatief van het Monitoraat van de Faculteit Wetenschappen, het Departement Chemie en de Expertisecel Onderwijsverstrekking en -ondersteuning van de Faculteit Bio-Ingenieurswetenschappen. Het boekje "blik op chemie" wordt gebruikt als cursusmateriaal tijdens de zomercursus en is sowieso een nuttig naslagwerkje waarin alle basisconcepten nogmaals uitgelegd staan.

Ook voor het bijwerken van je kennis van wiskunde is er een gelijkaardige aanpak van ijkingstoets/zelftest/zomercursus. Meer info vind je ook op bovenstaande websites.